Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Φτιάχνω κέτσαπ και μουστάρδα σπιτική


Πεντανόστιμη κέτσαπ

Η σάλτσα κέτσαπ είναι κάτι που αγαπούν πολλοί
κυρίως τα παιδιά και από ότι παρατηρώ
πολλά είναι εκείνα τα παιδιά που θέλουν κέτσαπ σε σχεδόν όλα τα φαγητά τους,
γιατί λοιπόν να τους στερούμε αυτήν τους την προτίμηση
αφού μάλιστα μπορούμε να αποφύγουμε και τα συντηρητικά της αγοραστής?
Βρήκα λοιπόν συνταγή που νομίζω θα γίνει αγαπημένη πολλών
Την συνταγή την βρήκα (που αλλού?)
στην σελίδα της sintagespareas.gr

Πεντανόστιμη, σπιτική κέτσαπ, φτιαγμένη από αγνά υλικά.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1500 γραμμάρια ντομάτες ώριμες ή μακρουλά ντοματάκια, καθαρισμένα και περασμένα από σίτα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ξερή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ξερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό (προαιρετικά)
  • 3/4 της κούπας ξύδι εκλεκτό
  • 1/4 της κούπας ξύδι balsamico
  • 2-3 ξυλάκια κανέλας
  • 15 γαρύφαλλα
 Πως το κάνουμε:
  1. Σε μία μέγαλη, ψηλή κατσαρόλα πολτοποιούμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα βάζουμε να βράσουν.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το βασιλικό και το θυμάρι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα ξύδια με την κανέλα και τα γαρύφαλλα, χωρίς να τα βράσουμε. Διατηρώντας τα πάντα ζεστά και πετώντας τα κανελογαρύφαλλα, τα προσθέτουμε λίγο-λίγο στην κατσαρόλα με την κέτσαπ, δοκιμάζοντας λίγο την κάθε φορά, ώστε να πετύχουμε την οξύτητα που επιθυμούμε.
  4. Σιγοβράζουμε την κέτσαπ σε χαμηλή φωτιά για 2-2,5 ώρες περίπου ή τόσο ώστε να δέσει καλά η σάλτσα.
  5. Αφήνουμε την κέτσαπ να κρυώσει καλά και την βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Οι δοσολογίες του μελιού ή της ζάχαρης είναι κριτίριο δικό σας
επίσης μπορείτε να αποφύγετε την χρήση κανέλας και του γαρύφαλλουεάν δεν είναι του γούστου σας
για περισσότερες λεπτομέριες πηγαίνετε εδώ
Τα σχόλια των χρηστών του συγκεκριμένου Site πάντα βοηθούν και λύνουν απορείες




Πεντανόστιμη μουστάρδα
 
Βασική συνταγή μουστάρδας

Υλικά για 50 γρ. μουστάρδας

6 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
3 κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ανακατεύω καλά τα υλικά στο μούλτι μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. 
Ισως χρειαστεί να προσθέσω μία κ.σ. νερό.

Αφήνω για μία μέρα σε δροσερό μέρος για να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.

Διατηρείται στο ψυγείο για 3-6 μήνες.
τόσο απλά

την συνταγή αυτή την είδα στο delicieuses.forumotion.net
το οποίο μας προτείνει και παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα μας και το τι θέλουμε να συνοδεύσουμε, γιαυτό καλό θα ήταν να το επισκεφτείτε


ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

2 σχόλια:

  1. Στροφή στα σπιτικά και χειροποίητα! Έχει τη γλύκα του και το κέφι του και μ' αρέσει όλο αυτό!
    Ωραίες συνταγές Evita!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι ακριβώς και κυρίως ξέρεις τι τρώς!
    (καλά και αυτό χωράει συζήτηση...αλλά τέλος πάντων, όσο μπορούμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή